Het wachten is op die glimlach

2 februari 2021
Budgetcoach Aziz houdt van zijn werk. Sinds december vorig jaar is Aziz Razmi bij Humanitas in dienst als budgetcoach. Maar de organisatie is hem niet vreemd, hij is er al jarenlang actief als vrijwilliger. Zo bezocht hij ouderen in het kader van de 75+ huisbezoeken en was op het Infoplein in Hillesluis en Katendrecht te vinden voor de formulierenhulp.

Zo kwam hij ook in aanraking met bewoners die weliswaar ‘slechts’ hulp vroegen voor het invullen van formulieren, maar waar er een dieperliggend schuldenprobleem onder bleek te liggen. Daar wilde Aziz meer in betekenen. “Ik ben altijd al iemand geweest die anderen helpt, binnen mijn familie, maar ook buren en vrienden kunnen op mijn hulp rekenen. Dat zit gewoon in mij. Dus toen de vacature voor budgetcoach op mijn pad kwam heb ik direct gesolliciteerd”. Na een uitgebreid trainingsproject is hij nu zelfstandig aan de slag als budgetcoach en heeft inmiddels meer dan 60 cliënten.

Vertrouwen

“Mijn werk is vooral een kwestie van vertrouwen. Als iemand zich bij mij meldt om te helpen bij een betalingsregeling vraag ik door. Blijkt er dan een groter probleem met schulden te zijn, dan maak ik een aparte afspraak en neem ik uitgebreid de tijd om te luisteren naar het verhaal van de bewoner. Ik leg uit welke mogelijkheden er zijn om uit de problemen te komen. Dat biedt de cliënt weer wat licht aan het eind van de tunnel. Je voelt dan letterlijk hun opluchting: ‘er is iemand die naar me luistert , ik hoef me niet te schamen en ik sta er niet alleen voor’. Ik help hen inzicht in hun financiën te krijgen, we kijken samen waar ze kunnen bezuinigen en wat ze zelf kunnen doen om er weer bovenop te komen. Als ze meer hulp willen meld ik hen aan bij een trajectbegeleider van het Expertise Team Financiën van de gemeente. Zij kijken welke hulp er nodig is en kunnen de bewoner helpen met een betalingsregeling of zo nodig aanmelden voor schuldhulpverlening of een bewindvoerder aanbevelen”.

Hulp bij schulden

Niet iedere hulpvrager wil een schuldhulpverleningstraject. In dat geval stimuleert Aziz hem of haar om andere manieren te vinden om de schulden weg te werken. En werken is het, vooral voor de cliënt. Maar als deze er met hulp van Aziz de schouders onder zet kan dat in verrassend korte tijd gerealiseerd worden. Aziz vindt dat een prettige uitdaging: “Mijn accent ligt op menselijkheid. Ik bied een luisterend oor en wil mensen sterken door hen te laten ervaren wat ze zélf kunnen doen. Ik voel me trots als ik die mensen eindelijk zie glimlachen omdat ze zich geholpen voelen en hoop op verbetering krijgen. Die glimlach, die doet het hem voor mij”. Soms gaat de schuldenproblematiek gepaard met andere problemen zoals stress of depressie, of zelfs een traumatische ervaring. In dat geval betrekt Aziz het wijkteam erbij, zodat passende hulp kan worden geboden. Een mooi vak, maar soms ook pittig. Kan Aziz dat wel loslaten? “Dat gaat prima. Ik ga na mijn werk graag lekker een stuk fietsen, een kilometer of 60, dat helpt!”

Verder lezen

Meer nieuws
Hoe breng je jong en oud samen? Verhalen op de Kaap!

Vorig jaar werden tien leerlingen van basisschool de Globetrotter gekoppeld aan Katendrechtse ouderen. De tien koppels deden mee aan het verhalenproject ‘Ons Rotterdam - Jong en Oud in Katendrecht'

Voor iedereen een koekje van eigen deeg

Het zijn minder leuke weken voor de studenten van het Zadkine Center Katendrecht. Amper school, geen werk, minder stage-uren dan gewenst.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden