Hoe breng je jong en oud samen? Verhalen op de Kaap!

5 januari 2021
Vorig jaar werden tien leerlingen van basisschool de Globetrotter gekoppeld aan Katendrechtse ouderen. De tien koppels deden mee aan het verhalenproject ‘Ons Rotterdam - Jong en Oud in Katendrecht.'

Ze vertelden elkaar via zelfgemaakte foto’s over hun dagelijks leven over het opgroeien in de wijk, over de dingen die ze belangrijk en leuk vinden en legden vervolgens samen met een polaroidcamera in de wijk plekken vast die voor hen beiden bijzonder zijn. Dit unieke verhalenproject, dat ooit startte in de Afrikaanderwijk, bleek vorig jaar een mooi en succesvol project in Katendrecht. Het beviel zo goed, dat het Verhalenproject ook dit jaar weer van start ging. Dit keer echter wel met aanpassingen vanwege corona, het is nu immers minder verstandig om de kinderen en ouderen één op één contact te laten hebben.

Verhalen in beeld

Het project wordt uitgevoerd door Stadstrainers, een sociale onderneming met de wortels in de Afrikaanderwijk. Initiator Rik Moonen geeft aan dat het even creatief laveren is om binnen de coronaregels het verhalenproject in te vullen. ”De kinderen kunnen nu niet met de aan hen gekoppelde ouderen op pad in de wijk. Dus doen we het anders. De ouderen maken polaroids van plekken in de wijk die voor hen betekenis hebben. Ieder kind heeft daarna via videobellen een gesprek met de oudere, aan de hand van die foto’s. Daarna nemen de kinderen een filmpje op om het verhaal van ‘hun’ oudere te vertellen op de locaties die voor hen speciaal zijn. Dat filmpje wordt tot slot gepresenteerd op de school of een nog nader te bepalen locatie en daarmee wordt het project afgesloten. We denken nog na over de mogelijkheid om de ouderen daar toch bij te betrekken of hen in ieder geval de filmpjes te tonen. Het is wel wat meer improviseren en jammer dat we geen gezamenlijke eindpresentatie kunnen organiseren”, vertelt Rik.

Generaties verbinden

“Dit verhalenproject geeft kinderen een mooi inkijkje in de leefwereld van de ouderen en de ouderen krijgen op hun beurt meer begrip voor en een band met de jongere generatie. Een mooi effect is ook dat ouderen het gevoel krijgen weer onderdeel van de samenleving te zijn, erbij horen”, aldus Rik. “Leuk is ook om te zien dat de bewoners die hieraan meedoen ook onderling een band krijgen en elkaar soms ook na het project blijven zien”.

Nieuwe verhalen

Het is zeker de bedoeling om het verhalenproject ook in 2021 weer uit te voeren. Ook weer in nauwe samenwerking met basisschool De Globetrotter en Humanitas, die als intermediair de eerste contacten legt met de ouderen om hen te enthousiasmeren voor dit project.

Verder lezen

Meer nieuws
Voor iedereen een koekje van eigen deeg

Het zijn minder leuke weken voor de studenten van het Zadkine Center Katendrecht. Amper school, geen werk, minder stage-uren dan gewenst.

Verbeter je skills met school-of-rap!

Wil jij rapper worden? Die vraag stelden wij de jongeren in de wijk Katendrecht aan het einde van de zomervakantie. Het antwoord was positief.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden