Voor iedereen een koekje van eigen deeg

18 december 2020
Het zijn minder leuke weken voor de studenten van het Zadkine Center Katendrecht. Amper school, geen werk, minder stage-uren dan gewenst. Ook de mensen die normaal bediend worden door de studenten zitten thuis. Is daar nou geen link tussen te maken? ‘Ja hoor!’ dachten Gerda Vis en haar collega Mijiza Jonas.

Zadkine op de Kaap

Elf jaar geleden kwam Gerda bij Zadkine terecht als Coördinator van het Wijkleerbedrijf. Zij heeft een mooie lokatie op Katendrecht. Een van haar taken is om meer stageplekken te vinden voor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn niveau 2 en Sociaal Werk-uitstroom SMD. Gerda is vol lof over precies díe studenten die volgens haar heel praktisch ingesteld zijn. "Ze worden enorm onderschat."

Stages

Op de vraag wat voor soort stage de Zadkinestudent Helpende Zorg en Welzijn normaal doet, noemt Gerda twee voorbeelden. Een voorbeeld van een kleine hulpvraag kwam bij haar terecht nadat er tijdens de belronde van Humanitas Welzijn een dame zich had aangemeld die moeite had met het tillen van de boodschappenkar in de bus. Nu gaat er elke week een student mee die haar helpt met boodschappen doen en deze thuis te krijgen. Na afloop drinken ze meestal nog een kopje thee samen en nemen zij de week door. Een voorbeeld van een grote hulpvraag kwam van een dame die het Zadkine Center direct benaderde; ze had een zware operatie in het vooruitzicht waarna ze acht weken niks mocht doen. Gerda regelde dat er vrijwel dagelijks een paar uur hulp bij haar terecht kwam.

20.000 verse koekjes

Door Corona nam de hoeveelheid stageplekken voor de MBO studenten nog verder af. In een goed gesprek met Humanitas ontstond het plan om een decemberactie te organiseren waarbij de studenten een actieve rol zouden spelen in het probleem van nu: eenzaamheid. Samen kwamen ze op het idee om de studenten van het Zadkine Brood & Banket College een groot aantal koekjes te laten bakken die studenten van andere opleidingen langs de deur brengen. Om zo de bewoners een hart onder de riem te steken. Sommige studenten vonden het in het begin wat eng om aan te bellen en een gesprek aan te knopen met een onbekende, maar dat veranderde na de overwegend positieve reacties van de verraste wijkbewoners. De 120 studenten van de opleidingen Helpende Zorg en Welzijn, Sociaal Maatschappelijk Werk, ICT en Business College die hier aan hebben meegedaan, hebben een duidelijke groei laten zien. Daarnaast vonden ze het zelf enorm leuk om te doen.

Een leerzame ervaring

Op de vraag of dit vaker gaat gebeuren is Gerda positief: "We hebben de studenten een inhoudelijke en leerzame activiteit kunnen bieden, ze hebben een extra stage-opdracht gehad en Zadkine heeft op een positieve manier maatschappelijke betrokkenheid getoond, drie grote voordelen. Daarnaast was het leerzaam om dit in een week te organiseren met zoveel verschillende opleidingen. We zien veel voordelen zoals de extra ogen en oren achter de deuren, wat voor Humanitas weer erg nuttig kan zijn. Zo snijdt het mes aan drie kanten.”

Verder lezen

Meer nieuws
Verbeter je skills met school-of-rap!

Wil jij rapper worden? Die vraag stelden wij de jongeren in de wijk Katendrecht aan het einde van de zomervakantie. Het antwoord was positief.

Een Wereldvakantie! in het Afrikaanderpark

Oog in oog staan met een (opblaasbare) leeuw? Swingen op Caribische muziek. Een heerlijk Surinaams hapje, Turkse thee… Zijn we op vakantie? Jazeker. Op Wéreldvakantie zelfs.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden