Belmaatjes, wederzijds plezier

25 maart 2021
Olga Beeldstroo is al enige tijd het belmaatje van Ton Kuster (84 jaar). Een lokale beroemdheid, hij was in zijn jonge jaren bokskampioen. Maar nu is hij een stuk minder fit. Zijn ooit afgetrainde lijf doet zeer en hij is maar al te blij dat Olga hem regelmatig even belt. “Mijn zoon komt geregeld langs, voordat hij naar zijn werk gaat. Maar ik ben heel blij dat Olga mij regelmatig even belt. Gewoon, om de afgelopen week door te spreken, te vragen of ik iets nodig heb, of zomaar een praatje pot.”

Elke week een praatje

Olga en Ton zijn aan elkaar gematcht naar aanleiding van de 75+ huisbezoeken. Olga had zichzelf als vrijwilliger gemeld bij ’t Klooster en deed eerder ook al huisbezoeken aan ouderen. Ze vindt het leuk om elke week even een praatje te maken met Ton. “Een hele aardige man, we hebben ook veel plezier samen. Af en toe is het spannend als hij de telefoon niet beantwoordt, dan slaat de schrik om mijn hart. We hebben in ieder geval afgesproken om na de coronatijd een keertje een bakkie koffie samen te doen. Ik heb hem alleen maar gesproken, nog nooit gezien. Het zou zomaar kunnen dat we elkaar in de buurt gepasseerd zijn, want hij doet nog regelmatig boodschappen.” Als de lockdownperiode geluwd is, wil Olga ook graag weer de 75-plussers aan huis bezoeken.

Spreken in je moederstaal

Sinds een maandje is ook Doriz Sovic actief als belmaatje. Zij is van Kroatische afkomst en dat bleek heel goed van pas te komen voor twee Bosnische dames op leeftijd die zich wat verloren voelen omdat ze hier weinig of geen familie of contacten hebben en de Nederlandse taal niet machtig zijn. Doriz kan met hen in hun eigen taal spreken. Zij werd een tijdje geleden via Instagram benaderd door een klasgenote. Of het haar iets leek om net als zij belmaatje te zijn. Dat wilde Doriz wel, zeker voor deze twee dames. “Ze doen mij denken aan mijn eigen oma in Servië. Haar spreek ik regelmatig en het idee dat deze twee Bosnische dames nauwelijks contacten hier hebben vind ik heel erg.” Ze belt hen een paar keer per week. Beide dames blijken ook nog eens uit hetzelfde dorp afkomstig te zijn, dus het lijkt Doriz een leuk idee om die twee in contact met elkaar te brengen, bijvoorbeeld koffie drinken in het Huis van de Wijk, zodra dat weer mogelijk is. Doriz studeert HBO Rechten en loopt stage bij de Sociale Verzekerings Bank. Als de studie achter de rug is wil ze gerust nog wel meer vrijwilligerswerk doen.

Belmaatje gezocht of belmaatje worden?

Ook belmaatje zijn voor een oudere in uw wijk? Of zou u het fijn vinden als iemand u af en toe belt? Neem dan contact met ons op 010 302 50 30 of 0800 400 20 90.

Verder lezen

Meer nieuws
Al 75 jaar staat de ontmoeting centraal

Stichting Humanitas bestaat 75 jaar. Daar werd in 2020 uitgebreid bij stilgestaan maar vanwege corona konden er geen grote feestelijkheden georganiseerd worden. In de beginjaren richtte Humanitas zich voornamelijk op ouderenzorg en het bouwen van verzorgingshuizen.

Gamen, het nieuwe leren en bewegen

Gamen is een belangrijk onderdeel in het leven van jongeren. Het heeft de potentie om jeugd te bereiken en meer te laten bewegen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar in de praktijk gaan gamen en bewegen steeds vaker samen op.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden