Boksen in de buitenlucht

1 februari 2021
In december werden de coronamaatregelen nog steviger aangescherpt. Om het virus terug te dringen, moesten het aantal contactmomenten, groepvorming en reisbewegingen tot een minimum beperkt worden. Dit betekende ook dat alle sportscholen dicht moesten. Contactsporten werden verboden. Wat doe je dan als eigenaar van een boksschool? Metin Celik (26) hoefde niet lang na te denken en startte in de Afrikaanderwijk met bokslessen voor de jeugd. In de buitenlucht.

Terwijl de lucht donkergrijs is en koude regendruppels op het Afrikaanderplein neerdalen, loopt Metin over het plein met een grote en luidruchtige groep tieners achter zich aan. Velen helpen mee door bokshandschoenen en ander boksmateriaal naar het plein te dragen. Zo'n 40 jongens willen zo snel mogelijk beginnen met de lessen en vragen voortdurend en ongeduldig wanneer Metin bij hen de bokshandschoenen om komt doen.

Een bekend gezicht in de wijk

Metin heeft een eigen boksschool in Charlois (Team Zuid) en is een bekend gezicht op het Afrikaanderplein. “Ik ben vaak te vinden in en rondom huis van de wijk 't Klooster omdat ik het erg leuk vind om in contact te komen met mensen. Ook met de jeugd voer ik graag gesprekken over van alles en nog wat. Daarom kennen veel jongens mij redelijk goed.” Hij zag hoe zijn boksschool gedwongen en langdurig dicht moest blijven, maar wilde zich sowieso al inzetten voor de wijk waar hij graag komt. Daarom klopte hij aan bij Humanitas. Die hielp Metin onder andere met (promotie)materialen om een eerste clinic te houden. “We wilden kijken hoeveel tieners erop af zouden komen. Nou, je ziet het; het is lekker druk! Dat was ook te verwachten want boksen is gewoon erg leuk. Het houdt je fysiek en mentaal sterk en je kunt even stoom afblazen. En dat is in deze tijden nodig voor die kids.”

Uitbreidingsplannen

De bokslessen zijn elke maandagmiddag op het Afrikaanderplein, maar Metin is van plan om uit te breiden. “Het plan is om dit ook op Katendrecht te gaan doen en er komen ook speciale lessen voor meiden.” Dat meiden ook graag mee willen doen, blijkt uit de vraag van twee meiden die Metin vragen of er ook boksen voor meiden is. “Pak gewoon handschoenen en doe lekker mee met de jongens.” De meiden willen wel maar nergens zijn er nog handschoenen te vinden. Helaas voor de twee vriendinnen is alles is in gebruik. Metin stelt ze gerust door ze te beloven dat er snel ook clinics voor hen zullen worden georganiseerd.

Discipline, gezondheid en zelfvertrouwen

In groepjes van twee boksen de deelnemers er gretig op los. Metin loopt tussen de aanstormende boksers en af en toe moedigt hij ze aan of deelt zelf een speelse tik uit. “Er loopt aardig wat talent rond, dat zie je meteen. Sommigen zitten ook op boksen of op kickboksen. Maar het belangrijkste van boksen is dat je het op straat nooit zou hoeven te gebruiken. Boksen is niet alleen wat klappen uitdelen. Het gaat om discipline, gezondheid en zelfvertrouwen.”

Op de vraag wat hij het belangrijkste vindt, hoeft hij niet lang na te denken: “Op tijd komen!"

Verder lezen

Meer nieuws
Een intieme voorstelling bij de voordeur

Door de corona-maatregelen hebben veel mensen elkaar al een lange tijd niet gezien. De dagen zijn lang en lijken op elkaar. Andere mensen ontmoeten zit er even niet in. Daarom maakt Theaterorganisatie WAT WE DOEN, het Theater van het weerzien’. Een serie intieme voorstellingen van zeven minuten.

Het pleinenprogramma gaat door!

Veel activiteiten kunnen door Corona niet doorgaan. Maar samen hebben we voor de jeugd tot 18 jaar al een leuk pleinen programma uitgevoerd in de wijken Bloemhof, Hillesluis, Feijenoord, Katendrecht en Vreewijk. En we gaan in ieder geval nog twee weken door!

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden