Dansen op je eigen balkon!

18 december 2020
De leukste tijd van het jaar is dit jaar minder gezellig. Dat geldt vooral voor veel ouderen. De Balkonparade brengt uitkomst. Het brengt troost en vrolijkheid in de wooncomplexen voor ouderen. Het is een programma vol sport- en culturele activiteiten voor senioren. In navolging van de succesvolle Balkonparade van afgelopen zomer, was er nu een wintereditie.

Humanitas startte in de zomer met de Balkonparade. Naar aanleiding van de strenge corona maatregelen, konden mensen niet meer naar een theater, concertgebouw of andere culturele activiteiten. Maar binnenterreinen van woonblokken behoren niet tot openbare ruimtes, waardoor bewoners vanaf hun balkon, voordeur of vanachter het raam toch (veilig) konden genieten van sport- of culturele programma’s.

Plezier voor iedereen

Leo van der Velden, Coördinator evenementen en projecten bij Humanitas, benadrukt dat de Balkonparade voor iedereen leuk is. Maar voor ouderen helemaal. “Naast het feit dat we in deze onzekere periode, cultuur naar de mensen zelf wilden brengen, hebben we ook nagedacht over de artiesten die het ook zwaar hebben. Daarom maakten we gebruik van muzikanten, acteurs en andere creatievelingen uit het gebied Feijenoord. Zo konden zij ook weer aan de slag.”

Een programma op maat

Het project, ondersteund door de Wijkraden, Woonstad, Vestia en Cultuur Concreet, kreeg extra steun van de gemeente Rotterdam om ook een wintereditie van te maken. De tour duurde twee weken en ging langs negen verschillende locaties, in vijf wijken. Zoals het wooncomplex aan het Putseplein in Bloemhof, het Kopblok in Hillesluis of de 55+ woningen in de Roentgenstraat. “Elke wijk, elke locatie is anders met een diversiteit aan bewoners. Daarom hebben we een programma op maat gemaakt met verschillende soorten liveoptredens en soorten muziek. Maar het is niet alleen muziek wat we aan de man brengen. Zo hebben we in de zomer bijvoorbeeld ook bingo’s georganiseerd. Maar het allerleukste was misschien wel de middag, toen twee fysiotherapeuten gymnastiek gaven. Dat was een mega-succes. De galerijen stonden toen vol gymmende mensen.”

Een welkome verrassing

Van der Velden merkt wel een verschil tussen de wintereditie en die van de zomer. “Ja, het is kouder en dat merk je. Daar waar in de zomer de bewoners binnen een mum van tijd beneden waren en volop meedansten, staan ze nu voor hun deur of bewegen ze mee vanuit hun raam. Net zo goed natuurlijk.”

De tour werd deze week feestelijk afgesloten in de binnentuin van Het Noorderlicht op het Noordereiland, het 55+ wooncomplex waar ook een zorginstelling is gevestigd. Of er nog een tournee rond de kerstdagen wordt georganiseerd, is nog niet bekend. Maar van der Velden ziet daar wel het belang van in. “Juist in de ‘donkere dagen’ tussen Kerst en oud & nieuw, zou het voor veel mensen een welkome verrassing zijn.”

Verder lezen

Meer nieuws
Maak kennis met onze Jeugdcoaches

Stichting Humanitas heeft de afgelopen tijd haar werkzaamheden rondom de jeugd in Feijenoord opgeschroefd. Zo zijn er maar liefst drie nieuwe jeugdcoaches aangesteld, die in verschillende wijken aan de slag zijn gegaan; Angelo, Jason en Shana.

Hoogleraar Loorbach ziet transitie-potentieel in aanpak Humanitas

“Een samenwerking tussen de gemeente en een welzijnsorganisatie als Humanitas is nodig om echt een verandering te brengen die nodig is voor het Welzijn van de Toekomst.”

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden