Een intieme voorstelling bij de voordeur

25 januari 2021
Door de corona-maatregelen hebben veel mensen elkaar al een lange tijd niet gezien. De dagen zijn lang en lijken op elkaar. Andere mensen ontmoeten zit er even niet in. Daarom maakt Theaterorganisatie WAT WE DOEN, het Theater van het weerzien’. Een serie intieme voorstellingen van zeven minuten, die Rotterdamse acteurs bij mensen in verschillende wijken in Feijenoord bij de voordeur, onder het raam, in de voortuin of op een gezamenlijke binnenplaats spelen.

Persoonlijke verhalen

Het Theater van het weerzien werd afgelopen zomer al gespeeld. Drie weken lang in de Afrikaanderwijk, waarbij monologen bij bewoners op de stoep werden gespeeld. Er werd aangebeld, gevraagd of men tijd en zin had in een korte voorstelling en vervolgens kon men genieten van een privé voorstelling. De verhalen die verteld worden, gaan over mensen die elkaar na lange tijd weer zien en zijn gebaseerd op persoonlijke verhalen van medewerkers van WAT WE DOEN. Ook is de organisatie altijd nieuwsgierig naar de verhalen van de bewoners. Die worden na afloop vaak gedeeld. En dat is nodig want veel mensen smachten naar contact. Een moment om een eigen verhaal te vertellen of gewoonweg naar een luisterend oor.

Mag ik mijn verhaal vertellen?

Men raakte ontroerd, ging in discussie, werd spontaan onderdeel van de voorstelling of vertelde zelf een eigen verhaal. Om vervolgens met tranen op de wangen hun eigen zegje te doen. “Mag ik nu ook mijn verhaal kwijt?” Mensen die, naar aanleiding van de monologen, in gesprek wilden gaan met de acteurs en graag wilden vertellen hoe zij de coronacrisis ervaren. Of gewoon wilden vertellen hoe het met ze gaat. Magische momenten.

Hier kan ik weer een paar dagen op teren

Deze week werden in verschillende wijken van Feijenoord weer vele mensen bezocht. Nu ook in samenwerking met Humanitas, dat veel contacten heeft met (oudere) bewoners die, een bezoek net even nodig hebben. Willeke Mulder, coördinator dagbesteding bij Humanitas, stelde een lijst samen van bewoners waar de acteurs bij langs konden gaan. De reacties die Willeke binnenkreeg, logen er niet om: “Bedankt voor de verrassing!” - “De acteurs zijn langs geweest. Het was geweldig. Wat een mooi verhaal! Hier kan ik weer een paar dagen op teren. Dat wilde ik je even vertellen.”

Verder lezen

Meer nieuws
Het pleinenprogramma gaat door!

Veel activiteiten kunnen door Corona niet doorgaan. Maar samen hebben we voor de jeugd tot 18 jaar al een leuk pleinen programma uitgevoerd in de wijken Bloemhof, Hillesluis, Feijenoord, Katendrecht en Vreewijk. En we gaan in ieder geval nog twee weken door!

Update Humanitas in Coronatijd

Om de verdere verspreiding van het Corona-virus te voorkomen zijn de huizen van de wijk alleen open voor belangrijke hulpvragen. Maar we zijn wel meer buiten te vinden!

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden