Gamen, het nieuwe leren en bewegen

8 maart 2021
Gamen is een belangrijk onderdeel in het leven van jongeren. Het heeft de potentie om jeugd te bereiken en meer te laten bewegen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar in de praktijk gaan gamen en bewegen steeds vaker samen op. De gemeente Rotterdam hecht hier belang aan en sloeg daarom in 2019 de handen ineen met Humanitas en sociaal ondernemer House of Esports.

Samen willen zij het gamen benutten om sociale contacten tussen kinderen te bevorderen, hen in beweging te krijgen en spelenderwijs vaardigheden bij te brengen. Ontmoetingspunt daarvoor is de Nieuwe Persoonshal in Feijenoord. Daar worden game-toernooien georganiseerd en ontmoeten de jongeren elkaar in esports-verenigingen.

Gamen brengt jongeren samen

9 maart organiseert House of Esports het online congres Gamen en Bewegen. Jurgen Elias, Wijkregisseur van Humanitas, is één van de sprekers. Hij zorgt dat projecten en programma’s samen met bewoners en lokale partners in de wijk tot stand komen. Dat zijn projecten op het gebied van gezondheid, werk, taal, perspectief op onderwijs en sport. Zo heeft Humanitas in de voorjaarsvakantie, samen met partners, diverse plein- en online activiteiten aangeboden. Jurgen Elias: “In een belangrijke fase van het leven van jongeren mag veel niet meer. Het is belangrijk om kinderen én hun ouders te ondersteunen. Onder andere door de kinderen ook activiteiten buiten de deur te bieden.”

Een eigentijds product

In een wijk als Feijenoord is de afstand tot het verenigingsleven groot. Doordat de meeste verenigingen aan de rand van Rotterdam liggen en ouders vaak niet de middelen hebben is het sportparticipatieniveau er laag. Jurgen Elias: “Op veel plekken in Nederland werkt de infrastructuur van de sportverenigingen goed. In de grote steden, en vooral op Rotterdam-Zuid, minder. Dat betekent dat er op een andere manier gekeken moet worden hoe jongeren in wijken als Feijenoord in contact kunnen komen met sport- en cultuuraanbod. Dat kan meer vanuit de wijk georganiseerd worden. Humanitas heeft met dit doel samen met lokale partners de wijkvereniging opgericht. Een vereniging van, voor en met de wijk. Met partijen zoals House of Esports die in de wijk geworteld zijn en door een eigentijds product te bieden."

Volg het online congres

Tijdens het online congres Gamen en Bewegen gaat het vooral over hoe je gaming kunt gebruiken om een wijk en jongeren bewust(er) te maken over gezondheid, beweging maar ook persoonlijke ontwikkeling. Jurgen Elias: “Iedereen die geïnteresseerd is in de potentie van esports zou het congres moeten bijwonen.”

Het online jaarcongres vindt plaats op dinsdag 9 maart van 14.00 uur – 17.15 uur. Voor meer informatie en de kijk-link. Ga naar www.aanmelder.nl/gamen-en-bewegen. Het Online Jaarcongres Gamen en Bewegen is een initiatief van House of Esports & Arko Sports Media.

Verder lezen

Meer nieuws
Volop (buiten)activiteiten voor jongeren in de voorjaarsvakantie

Veel binnenactiviteiten kunnen door Corona niet doorgaan. Maar we hebben voor de jeugd tot en met 17 jaar een leuk buitenprogramma opgezet zodat jij je de hele voorjaarsvakantie niet hoeft te vervelen!

Jong en mantelzorger? Samen sta je sterker

Mantelzorger zijn is soms pittig. Zeker in deze coronatijd, waarin ook nog eens het bezoek beperkt is. Gelukkig wordt de laatste jaren steeds meer erkend hoe zwaar het is om mantelzorger te zijn voor je ouder, partner, kind of familielid. Er zijn gelukkig ook steeds meer instanties die ondersteuning bieden aan mantelzorgers.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden