Jong en mantelzorger? Samen sta je sterker

19 februari 2021
Mantelzorger zijn is soms pittig. Zeker in deze coronatijd, waarin ook nog eens het bezoek beperkt is. Gelukkig wordt de laatste jaren steeds meer erkend hoe zwaar het is om mantelzorger te zijn voor je ouder, partner, kind of familielid. Er zijn gelukkig ook steeds meer instanties die ondersteuning bieden aan mantelzorgers.

Jonge mantelzorgers

Maar wist je dat er ook veel jonge mantelzorgers zijn? Ongeveer een kwart van de jongeren tot 24 jaar groeit thuis op met ziekte en/of zorg. Deze jongeren hebben thuis te maken met iemand die langdurig ziek is, verslaafd is, een beperking of psychische problemen heeft. Een broer, zus, ouder of grootouder, waar zij voor zorgen. Die zorg valt jongeren extra zwaar. Zij moeten het zien te combineren met werk, studie en hun sociale leven. Terwijl ze juist bezig zouden moeten zijn met hun eigen ontwikkeling, hun vrienden ontmoeten, uitgaan en relaties.

Online en offline steun

Bij Humanitas is Fleur Schrijver al jaren betrokken bij mantelzorgers in Feijenoord. Zij maakt hen wegwijs in de ingewikkelde regelgeving, helpt bij het aanvragen van thuishulp en wijst hen de weg naar instanties. Vooral voor jonge mantelzorgers wil zij zich extra inspannen. “Zij maken weinig gebruik van ondersteuningsmogelijkheden. Daarom verdienen zij juist extra aandacht”, vertelt Fleur. “Er is nu voor hen een Instagram groep, die ik heb opgezet samen met onze stagiair Tarek, zelf ook mantelzorger. Jongeren delen via dat platform ervaringen en geven elkaar tips. Elke maand organiseer ik ook een online bijeenkomst voor hen. Hopelijk kan dit binnenkort gewoon op locatie.”

Zoektocht

Een van die jonge mantelzorgers is Mariska (29). Zij zorgde voor haar moeder, die in 2016 overleed. Sindsdien zorgt ze voor haar vader, die meerdere beroertes heeft gehad en thuis revalideert. Waar zij vooral tegenaan liep was het gevoel dat ze overal alleen voor stond en niet wist bij wie ze kon aankloppen voor advies en ondersteuning. “Pas na een ziekenhuisopname van mijn vader kwam ik via hen uiteindelijk in contact met Humanitas en Fleur.” Met haar heeft ze af en toe gesprekken. “Tenminste, als ik niet te uitgeblust ben. Soms wil ik juist niet praten, alleen maar bijkomen, even helemaal niets.”

Contact met lotgenoten

De zorg voor haar vader is fulltime. Werken, studie of met vrienden omgaan zit er niet in. Mariska is vooral bezorgd over hoe haar toekomst eruitziet straks. Wat gaat ze dan doen, hoe pakt ze de draad weer op? Maar ze weet wel dat ze allereerst rust wil, even geen instanties, niet meer iets moeten. En tijd om het verdriet over het verlies van haar moeder en de zorgen om haar vader te verwerken. Daar heeft ze nu immers geen ruimte voor.

De online bijeenkomsten die Fleur organiseert zijn prettig. Fijn om met lotgenoten te praten. Over waar zij tegenaan lopen, maar vooral ook hoe zij hun toekomst zien. Zelf wil Mariska haar ervaringen delen en wijzen op de mogelijkheden voor steun en advies van instanties. Haar advies: “Google erop los, ga op zoek naar instanties die je met jouw vragen kunnen helpen. En praat met mensen die je écht begrijpen.”

Ben jij een jonge mantelzorger? Volg dan de Instagram groep @mantelzorgrotterdam.

De volgende online bijeenkomst is op 12 maart. Meld je gerust aan via fschrijver@stichtinghumanitas.nl of neem contact op met Fleur op 06 13 80 67 52.

Verder lezen

Meer nieuws
Boksen in de buitenlucht

In december werden de coronamaatregelen nog steviger aangescherpt. Om het virus terug te dringen, moesten het aantal contactmomenten, groepvorming en reisbewegingen tot een minimum beperkt worden. Dit betekende ook dat alle sportscholen dicht moesten.

Een intieme voorstelling bij de voordeur

Door de corona-maatregelen hebben veel mensen elkaar al een lange tijd niet gezien. De dagen zijn lang en lijken op elkaar. Andere mensen ontmoeten zit er even niet in. Daarom maakt Theaterorganisatie WAT WE DOEN, het Theater van het weerzien’. Een serie intieme voorstellingen van zeven minuten.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden