Al 75 jaar staat de ontmoeting centraal

19 maart 2021
Stichting Humanitas bestaat 75 jaar. Daar werd in 2020 uitgebreid bij stilgestaan maar vanwege corona konden er geen grote feestelijkheden georganiseerd worden. In de beginjaren richtte Humanitas zich voornamelijk op ouderenzorg en het bouwen van verzorgingshuizen.

Eind veertiger jaren werden er 'sociëteiten' opgericht, ontmoetingsplaatsen waar ouderen terecht konden voor praktische hulp en een luisterend oor. Toen al manifesteerde Humanitas zich als organisatie die zich inzet voor kwetsbaren in de wijken. Op basis van gelijkwaardigheid. Die visie vormt nog steeds de rode draad voor het huidige werk van Humanitas, zowel op het vlak van zorg, als op welzijn en hulpverlening.

Huis van de Wijk als centrale ontmoetingsplek

Het Huis van de Wijk is dé ontmoetingsplek voor wijkbewoners. Sfeervolle plekken dicht in ieders buurt waar wijkbewoners zich thuis voelen. Respect voor mensen begint tenslotte met een respectvolle houding én ontvangst in een respectvolle omgeving. Zij komen op de koffie, ontmoeten andere bewoners, doen er vrijwilligerswerk of sluiten zich aan bij creatieve, sportieve of culturele activiteiten. Maar ze kunnen er vooral ook terecht met een hulpvraag. Of dat nu is omdat ze zich eenzaam voelen, moeite hebben met het invullen van een formulier van instanties, in hun maag zitten met schulden-problematiek, of hulp zoeken bij het vinden van werk. Kenmerkend voor de aanpak van Humanitas is het principe van gelijkwaardigheid. De medewerkers staan náást de hulpvrager en helpen hen op weg om op eigen kracht verder te kunnen. Vrijwilligers zijn daarbij onontbeerlijk. Zij kennen hun wijk, spreken de ‘taal’ van de bewoners en vormen daardoor een krachtige en waardevolle aanvulling. 75 jaar inzet van vrijwilligers heeft hier veel mooie voorbeelden van laten zien!

Narcissen verkiezingen 07

Verschillende Huizen van de Wijk waren tijdens de landelijke verkiezingen open. Een bosje narcissen met de wens om elkaar snel weer te zien, werd heel erg gewaardeerd.

Individuele hulp

Helaas haalde corona daar in het voorjaar van 2020 (tijdelijk) een streep door. Voor activiteiten is het Huis van de Wijk gesloten. Gelukkig kunnen bewoners er nog wel terecht voor individuele hulp, zij het op afspraak. De lockdown maakte dat de focus van werkzaamheden werd verlegd. Het werd nóg belangrijker om ‘kwetsbare’ bewoners te ondersteunen.

Daarvoor is de Humanitas Hulplijn opgezet. Daar worden hulpvragers gekoppeld aan vrijwilligers die regelmatig contact houden als belmaatje, boodschappen doen, medicijnen ophalen of de hond uitlaten. Daarnaast zijn er ontmoetingen op straat met bewoners als medewerkers met de Info-bakfiets hun ronde door de wijk maken.

Verder lezen

Meer nieuws
Gamen, het nieuwe leren en bewegen

Gamen is een belangrijk onderdeel in het leven van jongeren. Het heeft de potentie om jeugd te bereiken en meer te laten bewegen. Dat klinkt tegenstrijdig, maar in de praktijk gaan gamen en bewegen steeds vaker samen op.

Volop (buiten)activiteiten voor jongeren in de voorjaarsvakantie

Veel binnenactiviteiten kunnen door Corona niet doorgaan. Maar we hebben voor de jeugd tot en met 17 jaar een leuk buitenprogramma opgezet zodat jij je de hele voorjaarsvakantie niet hoeft te vervelen!

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden