Gezond eten. Dat is de basis van alles

3 mei 2021
Het geurt heerlijk vandaag (vrijdag 30 april) in het Huis van de Wijk De Dam. Daar wordt gehakt, gesneden, gebakken en gekookt. Er worden 250 smakelijke en vooral gezonde ‘presentjes’ gemaakt voor de leerlingen van de Agnesschool. De smakelijke presentjes worden aangeboden door de koks van Voedseleducatie010, Humanitas en de hulpmoeders van de school. Als steuntje in de rug tijdens de ramadan en vanwege de start van de meivakantie.

Van grond tot mond

De koks Deniz Ozer en Ralph van Meijgaard zijn oprichters van Stichting Voedseleducatie010. Zij bestieren de keuken in het Huis van de Wijk, samen met moeders uit de wijk. “Gezond eten staat aan de basis van alles. Als je goede voeding eet, heb je meer energie, kan je beter bewegen, maar ook beter leren” vertelt Ralph. “VoedselEducatie010 geeft leerlingen, ouders en wijkbewoners inzicht in hun voedselpatroon en we leren hun alles wat er over groenten en fruit te leren is. Van grond tot mond, zeg maar. Lekker en gezond eten staat centraal”, vult kok Deniz aan. “Ouders en kinderen uit de wijk kunnen bij ons kook- en smaaklessen volgen, die we het liefst samen met maatschappelijke organisaties verzorgen.”

Lekker pakketje

Ondertussen is een achttal moeders in de keuken druk in de weer om de lunchpakketjes te vullen. Op het menu vandaag een gezonde pizzapunt of een pasteitje met feta en spinazie. Fatima Karroumi is een van de moeders die regelmatig helpt met het bereiden van de lunch voor de schoolkinderen. Haar eigen kleinkind zit op de school en behalve het werk in de keuken heeft Fatima ook regelmatig pleindienst. Dan houdt ze toezicht tijdens de pauzes en tussenuren. “Dit vrijwilligerswerk doe ik graag. Het is goed voor de sociale contacten en ik leer veel mensen uit de wijk kennen. Ondertussen leer ik veel over gezonde voeding. Ik kook nu thuis ook veel gezonder, vaak iets wat ik hier geleerd heb. Mijn kleinkind vraagt zelfs “Oma, maak je weer dat broodje wat we van de week op school hadden?”

Beter eten

“De kinderen eten beter, horen we van de ouders. Doordat ze bij ons geleidelijk wennen aan groente en er meer over weten, zijn er thuis minder problemen met kinderen die groenten weigeren te eten. Op deze manier kweken we jongeren die later ook vaker gezondere keuzes maken, beter in hun vel zitten en beter kunnen leren, glundert Deniz. “Het effect blijkt wel als een ouder zelfs om een recept vraagt omdat haar kind haar salade niet meer lust.”

Ralph meldt trots dat er nu zo’n 30 hulpmoeders actief zijn. In de keuken en in de school. Zeker 10 van hen zijn inmiddels doorgestroomd naar betaald werk, veelal in de keuken, zoals van een zorginstelling. Een mooi resultaat, toch!

Dan is het tijd om de lunchzakjes uit te delen, er staan al kinderen te trappelen voor de deur. Ieder kind mag ook nog een stuk fruit of komkommer meepakken. Dat vindt gretig aftrek. De meivakantie kan beginnen!

Verder lezen

Meer nieuws
Koningsdag in Feijenoord

Koningsdag (en de dagen erom heen) werd voor het tweede jaar minder groots en uitbundig gevierd dan we traditioneel gewend zijn. Geen pleinen vol feestende mensen, kinderen met kleedjes vol koopwaar en swingende muziekconcerten.

Van BalkonParade naar Muzieksalon

Om ouderen in Coronatijd toch gezelligheid en activiteit te bieden, organiseerde Humanitas in het voorjaar van 2020 de BalkonParade. Muzikale optredens in verschillende muziekstijlen in 15 seniorencomplexen van Woonstad en Vestia. Een succes dat een vervolg kreeg met het BalkonDanspaleis en de Muzieksalon.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden