Hoogleraar Loorbach ziet transitie potentieel in aanpak Humanitas

18 november 2020
“Een samenwerking tussen de gemeente en een welzijnsorganisatie als Humanitas is nodig om echt een verandering te brengen die nodig is voor het Welzijn van de Toekomst.”

De video hierboven geeft een korte terugblik. Benieuwd wat er nog meer is gezegd? De hele sessie is hier te bekijken.

Samenvatting

De sessie begon met een drietal mooie filmpjes die de experimentele welzijnsaanpak van Humanitas in het gebied Feijenoord illustreerden. Zoals het werken met budgetcoaches. Wat hierin duidelijk naar voren werd gebracht is de betrokkenheid van bewoners zelf en het werken vanuit hun leefwereld. Vervolgens werd de aanpak van Humanitas onder de loep genomen door verschillende onderzoekers van onderzoeksinstituut DRIFT en de Universiteit voor Humanistiek. Beide zijn volgen de effectiviteit van Humanitas vanaf de start in 2018. In de kennissessie keken ze naar wat gaat goed en wat kan er nog beter? Zo gaf onderzoeker Sarah Rach van DRIFT aan dat de vernieuwende aanpak van Humanitas valt te prijzen, maar dat het moet oppassen dat de ambitie niet te hoog is en dat te veel projecten worden opgestart. En dat het belangrijk is dat nog meer medestanders worden aangehaakt om de ingezette verandering te borgen.

Daarna werd er een paneldiscussie gehouden tussen Derk Loorbach, Jaap Janse (directeur Welzijn, Zorg en Jeugdhulp bij de gemeente Rotterdam), Kübra Zehra Kasikci (Data-analist bij Stichting Humanitas) en Gijsbert van Herk (bestuursvoorzitter Stichting Humanitas). Conclusie van Derk Loorbach is dat we met elkaar een ‘tangbeweging’ moeten maken. “Aan de ene kant moet het potentieel in de wijk gesteund en verbeterd worden door Humanitas en moet zichtbaar gemaakt worden hoeveel waarde dat genereerd. Bijvoorbeeld wat levert het op als we een huiszetting voorkomen. Maar aan de andere kant - de kant van de gemeente – moet bijvoorbeeld anders gekeken worden naar de publieke ruimte, het verduurzamen woningen, etc. Dus grote structuurveranderingen. De echte maatschappelijke verandering kan plaatsvinden als de gemeente ervoor kiest om voor de langere duur de samenwerking met een welzijnsorganisatie als Humanitas aan te gaan. En Humanitas kan het niet alleen. Er moet een soort verbond komen van mensen die ‘het snappen’ en ook vanuit een ‘andere logica’ willen werken.

Benieuwd naar wat er nog meer is gezegd? De hele kennissessie is hier te bekijken.

Verder lezen

Meer nieuws
Terugblik zomer in Feijenoord!

De bewoners van de wijken in Feijenoord hebben een geweldige zomer achter de rug. Afgelopen vrijdag was het de laatste dag van het zomerprogramma dat Stichting Humanitas organiseerde.

Het Tentakel Festival komt naar Feijenoord!

Het reizende kunst- en theaterfestival Tentakel strijkt deze zomer weer neer op 7 pleinen in Rotterdam Zuid.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden