Oliebollen voor de buren

8 januari 2021
Bewoners, Humanitas en de Spar sloegen op Oudejaarsdag op het Noordereiland de handen ineen om oliebollen te bakken voor 75-plussers. Vrijwilligers werkten zich in het zweet om stapels oliebollen te bakken, die door ruim 20 bewoners werden bezorgd bij de ouderen. Mooie reacties kregen ze van hen, het gebaar werd enorm op prijs gesteld. Er werd van de gelegenheid gebruik gemaakt om een praatje te maken en nieuwjaarswensen uit te wisselen.

Hartverwarmend

Het idee voor deze oliebollenactie kwam van bewoonster Gerdie Verheijden. Zij is al langer als vrijwilliger betrokken bij Humanitas. Zo deed zij huisbezoeken aan 75-plussers en is belmaatje voor ouderen. Haar initiatief werd van harte omarmd door Anouk Faassen, wijkregisseur voor onder meer het Noordereiland. Zij bood het Huis van de Wijk aan als locatie voor het bakken en distribueren van de oliebollen en wist de lokale Spar als sponsor te betrekken. “Het was hartverwarmend dat dit idee werd geopperd en dat zoveel bewoners zich spontaan meldden om te komen helpen. Veel ouderen voelen zich geïsoleerd of eenzaam. Juist in deze coronatijd, waarin ze de deur niet uit kunnen of durven, en weinig bezoek krijgen. In de decembermaand valt dat extra zwaar. Dus wij wilden hier heel graag in participeren en samen met Gina, beheerder van het Huis van de Wijk aan de kade, hebben we onze ruimte en tijd aangeboden voor dit leuke idee. Dat het Huis een paar dagen naar oliebollen ruikt, nemen we graag voor lief,” besluit Anouk.

Bevlogen bewoner

Gerdie Verheijden is trots op dit mooie resultaat. “Ik ben al jaren als vrijwilliger aan de slag, bij diverse organisaties, ook hier op het Noordereiland. Ik weet uit de tijd dat ik leidster was bij gezinszorg welke problemen er zich achter de voordeur afspelen, vooral bij ouderen. Eenzaamheid en isolement is van alle tijden, maar in de coronatijd extra schrijnend. Mijn ouders wonen in Eindhoven en ik kan daar niet vaak naartoe. Maar zij worden goed verzorgd door mijn broer en zus, die bij hen in de buurt wonen. Dus wil ik hier in mijn eigen woonomgeving bij wijze van tegenprestatie graag iets voor ouderen betekenen”, vertelt ze.

“Ik kreeg inspiratie voor de oliebollenactie door tv-kok Ramon, die opriep om eens voor iemand anders een oliebol te bakken. Ik deed een oproep in de vrijwilligersapp die ook op facebook werd gedeeld en ik was aangenaam verrast door de enthousiaste reacties. En wat fijn dat we hiervoor bij het Huis van de Wijk terecht konden. Een mooi effect is dat we nu een lijst hebben van vrijwilligers die graag iets voor hun buren willen doen. Daar gaan we zeker gebruik van maken, mijn hoofd bruist van de ideeën voor nog meer buren-acties”, besluit Gerdie enthousiast.

Contact met ouderen

“Deze oliebollenactie is heel fijn, het biedt een mooie mogelijkheid om weer even aandacht te schenken aan onze ouderen, te vragen hoe het met hen gaat en of ze hulp nodig hebben”, vult Anouk aan. “Uit reacties van enkele bewoners en oliebollenbezorgers bleken sommigen inderdaad een hulpvraag te hebben. Met hen gaan we snel contact opnemen”.

Verder lezen

Meer nieuws
Herfstvakantie-activiteiten op het Noordereiland

In de herfstvakantie is er voor kinderen van 6 tot en met 12 jaar van alles te doen op het Noordereiland. House of Esports, YOU talent én Humanitas zorgen voor een leuk en informatief programma. En deelname is helemaal gratis.

Eerste mooie 2 weken van Zomercampus010 in Feijenoord

De afgelopen 2 weken waren er dagelijks ruim 80 kinderen uit Feijenoord en Kop van Zuid die zichtbaar genoten van de Zomercampus010 op de locatie de Dam in Feijenoord.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden