Leeszaal Vreewijk

Leeszaal Vreewijk is in 2015 opgericht door Pieter Termeer. Pieter had een overschot aan boeken en besloot ze weg te geven aan iedereen die een boek wilde. Dit is uitgegroeid tot de Leeszaal Vreewijk.

Het concept is simpel: Mensen die boeken over hebben kunnen deze inleveren en mensen die boeken willen lezen kunnen deze ophalen. We hebben boeken voor alle leeftijden en over allerlei onderwerpen. U kunt ook een collectie legpuzzels en spelletjes bij ons vinden. Er is ruimte om een kopje koffie te drinken en een praatje te maken met buurtgenoten of om rond te neuzen in onze verhuurkastjes.

Wat willen we bereiken

Het is allemaal ontstaan uit liefde voor boeken. Wij willen dit leesplezier delen met de buurt. Ondertussen hebben we ook als doel om de sociale samenhang te stimuleren. Niet alleen met onze eigen club vrijwilligers, maar ook met de mensen die de leeszaal bezoeken.

Hoe kunt u meedoen

Daar hoeft u niet veel voor te doen. Alleen maar langs te komen. U kunt zelf door de boekenkasten snuffelen of een van de vrijwilligers om advies vragen. Per bezoek mogen maximaal 5 boeken meegenomen worden. Deze kunt u terugbrengen, maar dat hoeft niet. Geef de boeken liever door aan vrienden en familie.

Doneren

Boeken doneren gaat door ze langs te brengen bij de Leeszaal. Als de Leeszaal gesloten is dan kunt u altijd een mailtje sturen en dan maken we gewoon een afspraak. Ook kunt u altijd een kleine bijdrage in onze fooienpot doen om de leeszaal te steunen.

Verhuurkastjes

Naast boeken, verhuren wij ook een aantal planken in de Leeszaal. Deze zijn €25,- per maand. U kunt daar van alles op plaatsen. Zoals tweedehands spulletjes, zelfgemaakte jammetjes en ga zo maar door. Wij verkopen die dan voor u en u krijgt de opbrengst.

Vrijwilliger worden

We zijn altijd op zoek naar nieuwe mensen. Ons team bestaat op dit moment uit bijna 30 vrijwilligers. We zijn een hecht team met veel plezier in dit werk. Wilt u ook onderdeel worden van dit initiatief? Stuur ons dan een mailtje naar info@leeszaalvreewijk.nl

Programma

Wij zijn in normale tijden open van 10 tot 5 op dinsdag tot zaterdag. Daarnaast worden er lezingen en optredens georganiseerd. Vaak worden de avonden en zondagen bezocht door tientallen buurtbewoners. Het actuele programma kunt u vinden op onze website www.leeszaalvreewijk.nl of in de wijk agenda.

Locaties

Onze hoofdlocatie is de Leeszaal op de Groenezoom. Daarnaast hebben we boekenkasten staan in Huis van de Wijk Noordereiland, Albert Heijn Laan op Zuid, Enktuin en nog een aantal kleine kastjes verspreid over Vreewijk.

Corona

De pandemie heeft voor veel verandering gezorgd. Zo ook bij ons. We hebben een aantal maatregelen genomen die ervoor zorgen dat we mensen toch nog leesplezier kunnen bezorgen. De maatregelen die we hebben genomen zijn:

  • We hebben aangepaste openingstijden. Nu zijn we van 10 tot 3 open op dinsdag tot en met vrijdag. Op zaterdag van 10 tot 5.
  • De mensen mogen niet meer in de Leeszaal komen, dus we hebben een balie bij de deur. Aan de balie kunt u uw wensen doorgeven en een vrijwilliger zoekt dan de boeken voor u.
  • We hebben online boekenduo’s opgestart. Twee lezers met hetzelfde boek worden gekoppeld en kunnen online discussiëren over het boek. Wilt u een duo vormen? Stuur dan een mailtje naar info@leeszaalvreewijk.nl .
  • Voor mensen in quarantaine of slecht ter been, hebben we een bezorgservice opgezet. Via de mail laat u uw wensen en uw adres achter en dan komt een vrijwilliger deze boeken op gepaste afstand afzetten.

Partners

De Leeszaal werkt samen met een aantal partners uit de omgeving.

Rataplan
De Enktuin
Albert Heijn Laan op Zuid
Humanitas
Vreewijk Vooruit


Sponsors

Zonder sponsoren zijn we nergens.

Gemeente
Wijkraad
Rabobank
Fondsen
Platform Vreewijk


Waar kunt u ons vinden

We zijn te vinden op Facebook en onze eigen website. Daar vindt u het laatste nieuws.

Andere initiatieven

Meer initiatieven
Sportvereniging Atomium'61

Sportvereniging Atomium’61 zit alweer heel wat jaartjes aan de Sparrendaal 91. Menig Vreewijker heeft daar kennis gemaakt met de mooie snelle balsport Handbal. Iedereen vanaf 5 jaar kan meedoen.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden