De Brinkkast, er voor niets weer piekfijn uitzien

16 maart 2021
Ook in Vreewijk hebben mensen het financieel zwaar en soms moeite om rond te komen. In deze tijden, waarin de kledingwinkels ook nog gesloten zijn, is het fijn om een plek in je eigen buurt te hebben waar je kleding kunt uitzoeken. Kosteloos. Dat is De Brinkkast.

In Huis van de Wijk De Brink heeft vrijwilliger Ada Aanen al sinds enige tijd een ruimte met daarin een kledingwinkel. Wijkbewoners die vaak elk dubbeltje om moeten draaien, kunnen hier terecht om per seizoen twee sets kleding uit te zoeken.

Weer goed gekleed voor de dag

Ada: “In deze tijden is het voor sommige mensen lastig geld over te houden om bijvoorbeeld een goede winterjas te kopen. En geloof me, ik heb gezien hoe sommige mensen in de wijk erbij lopen met kapotte schoenen of versleten jassen. Dat doet wel wat met je. En daarom hebben we de ‘kast’ in het leven geroepen. De kleding die we hier hebben liggen, wordt gedoneerd door wijkbewoners, collega’s of familie van onszelf. Sinds een paar weken hebben we een aparte ruimte in De Brink, waar mensen zorgeloos heen kunnen komen en ongezien kleding kunnen halen. We hebben de ruimte zo afgeschermd dat niemand kan zien wie er in of uit loopt. Dat is nodig want sommige mensen schamen zich ervoor."

"Soms maak ik schrijnende gevallen mee. Ik had laatst een man, wiens vrouw én zoon aan een vreselijke ziekte lijden. Hij vertelde me dat nu ook hij de ziekte had en daardoor heel erg was afgevallen en hem niets meer paste. Dat had hij eerder al meegemaakt met zijn vrouw en daarna met zijn zoon. Het was teveel om steeds maar weer nieuwe kleren te kopen. En dan is de Brinkkast een uitkomst. Ik zou het liefst zelf naar de bank rennen om een paar honderd euro te pinnen en kleren te kopen voor zo'n man. Maar dat hoeft door de kast dus niet.”

Iemand of jezelf aanmelden?

Aanmelden verloopt via zorgprofessionals, zoals de medewerkers van Humanitas, de huisartsenpraktijk, het Wijkteam, GGZ of het schoolmaatschappelijk werk.

Het contact loopt via Humanitas (De Brink). Bezoekers en instellingen kunnen op woensdag en vrijdag bellen met Ada of langskomen. Vervolgens wordt er een afspraak gemaakt om in alle rust, weer goed gekleed voor de dag te komen.

Verder lezen

Meer nieuws
De Boodschappendienst, een uitkomst in Vreewijk

Veel ouderen kunnen of durven niet naar de supermarkt vanwege het coronavirus. Dan is een boodschappen-bezorgservice ideaal. Maar wat als je als oudere geen internet hebt? Of de bezorgdiensten van de supermarkten snel volgeboekt zijn? Daar heeft Humanitas, in samenwerking met lokale supermarkt MCD, iets op gevonden. De Boodschappendienst.

Waar deuren sluiten, gaan andere (bijna) open

Een buurthuis sluiten doe je niet voor je lol. In plaats van 2 dagen bleven we de afgelopen week helemaal dicht. We kunnen in ieder geval concluderen dat de vraag naar het buurthuis de Brink en zijn programmering enorm is in Vreewijk.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden