Jongeren van Startmotor trekken zich het lot van ouderen in Vreewijk aan

21 mei 2021
De Startmotor, in Vreewijk, wil Rotterdamse jongeren in de leeftijd van 18 tot en met 27 jaar een betaalbaar alternatief bieden op de oververhitte woningmarkt. Vanwege deze druk is het voor jongeren bijna onmogelijk om een start te maken met hun zelfstandige wooncarrière.

Meer dan alleen wonen

Maar De Startmotor is meer dan een woongebouw. Het moet functioneren als een gemeenschap waar jongeren samenleven. Naast hun zelfstandige woonruimte delen ze veel faciliteiten en worden ze gestimuleerd om dingen samen te ondernemen, activiteiten uit te voeren en elkaar te ontmoeten. Één van de voorwaarden is dat je ook een aantal uren per jaar vrijwilligerswerk moet uitvoeren.

Oud en jong met elkaar verbinden

Dat bracht Humanitas op het idee om de jongeren te benaderen om vrijwilligerswerk in Vreewijk te doen. En om precies te zijn: het bezoeken van 75-plussers. Wijkadviseur in Vreewijk, Bart van Bokhoven zag dit als een mooie kans om oud en jong met elkaar te verbinden.

“We hebben contact gelegd en ze vertelt dat we hen kunnen helpen met het uitvoeren van vrijwilligerswerk en dat we leuke projecten daarvoor hebben in de wijk. Daarna is het snel gegaan en heeft een groep van 5 jongeren een dag lang verschillende huisbezoeken afgelegd bij ouderen in Vreewijk.”

Mooie, ontroerende en soms trieste verhalen

Zo een huisbezoek ging gepaard met een bloemetje om het ijs te breken en de meeste ouderen stelden het bezoek zeer op prijs. Al zijn er altijd mensen die gewoon geen behoefte hebben aan een gesprek. Van Bokhoven vindt dat alleen maar mooi en legt uit waarom. “Veel ouderen grijpen zo een bezoek aan om ook op de praatstoel te zitten en vertellen verhalen over henzelf, over Vreewijk of over vroeger. Dan krijg je mooie verhalen, ontroerende en soms ook trieste verhalen te horen. Maar anderen hebben daar minder of geen behoefte aan. En dat is een goed signaal eigenlijk. Dat betekent namelijk dat vaak dat het goed gaat en ze niet zorgbehoevend of eenzaam zijn.”

Ook hulp bij andere activiteiten

Bestaat het vrijwilligerswerk dat de jongeren uitvoeren dan alleen uit het bezoeken van ouderen? Nee. “Het mooie is dat het niet is gebleven bij het bezoeken van ouderen. Sindsdien helpen de jongeren van De Startmotor bij allerlei activiteiten. Die komen ons dan helpen met allerlei zaken voor jong en oud. Dat is toch mooi?”

Verder lezen

Meer nieuws
Rachel dopt haar eigen boontjes

Rachel Spaans mag zich sinds kort coördinator / beheerder noemen van Het Bouwhuis in Vreewijk. Een mooie afronding van een moeilijke periode, waarin ze vanwege privé omstandigheden zonder werk samen met haar zoon kwam wonen in een nieuwe omgeving. Wat doe je dan om een beetje te wennen?

Nog meer (Pleinen) Programma in Vreewijk!

Het barst van de activiteiten op de pleinen in Vreewijk. Elke dag is er op het plein bij De Akkers (Duimdrop) voor kinderen van 4 t/m 12 jaar van alles te doen. Sport & spel bijvoorbeeld. Of freerunning, voetbal en dans.

Door deze website te gebruiken ga je akkoord met onze privacy voorwaarden